Joop van Goozen - orgel en Klavecimbel
​
Gegevens
0575-845256 of 06-30879366
Leslocatie
Orgellessen in de St. Jan in Zupthen
Klavecimbellessen aan huis of in Vierakker
Informatie over het instrument
Over het orgel en de orgellessen.
Het orgel wordt wel de koningin der instrumenten genoemd. De klank ontstaat doordat er lucht door pijpen wordt geblazen. Iedere pijp kan maar 1 toon voortbrengen. Op het moment dat je, net als op de piano, een toets aanslaat of een pedaaltoets (ja, het orgel bespeel je ook met je voeten) wordt er onder de pijp een klepje geopend waardoor de lucht door de pijp kan stromen en de klank ontstaat.
Een pijp kun je vergelijken met een dwarsfluit, maar dan zonder de kleppen en kan dus maar 1 toon voortbrengen. Een orgel heeft al gauw een paar honderd pijpen, soms wel duizenden variërend in lengte van enkele centimeters tot soms wel 8 meter lang.
Het orgel is ook een oeroud instrument. Er werden rond 200 voor Christus al orgels gebouwd.
Omdat het orgel zo oud is, is er ook heel veel muziek voor geschreven uit alle tijden. Daardoor is het orgel misschien wel het meest veelzijdige instrument dat er bestaat.
Via het Muzecollectief is het mogelijk om orgelles te nemen. De lessen vinden plaats op het orgel van de St. Jan, die grote kerk op steenworp afstand van de Muzehof. Het is een erg mooi instrument uit 1818.
Over het klavecimbel en klavecimbellessen.
Het klavecimbel is een toetsinstrument dat zich vooral leent voor “oude muziek”, muziek gecomponeerd tussen 1500 en 1800. Veel organisten zijn ook klavecinist. Denk maar aan Gustav Leonhardt en mijn leraar Ton Koopman.
Het Klavecimbel is, net als het orgel, een toetsinstrument, maar met snaren. Deze worden niet gehamerd, zoals bij een piano, maar getokkeld met een plectrum, zoals bij een luit of gitaar.
Voor het klavecimbel is veel muziek geschreven, maar het is ook ideaal begeleidingsinstrument. Het is heel leuk om als klavecinist samen te spelen met bijvoorbeeld een (blok)fluitist of violist. En die klavecimbelpartijen zijn niet eens zo heel moeilijk, zodat je al snel in een ensemble mee kunt spelen.
Klavecimbelles behoort nu ook tot de mogelijkheden van het Muzecollectief. Ik geef de lessen bij de leerlingen aan huis, of bij mij thuis in Vierakker.
Informatie over docent
Zoals bij zoveel organisten ligt de basis van de liefde voor het orgel bij het jeugdige kerkbezoek. Ik begon niet eens zo heel erg vroeg met orgelspelen, maar toen ik eenmaal een inspirerende leraar had was er geen houden meer aan.
Daarom ben ik na mijn middelbare school naar het conservatorium in Amsterdam gegaan om hoofdvak orgel te studeren.
Maar omdat het vak van organist een behoorlijk eenzame bezigheid kan zijn ben ik ook hoofdvak klavecimbel gaan doen. Op die manier kon ik met heel veel andere muzikanten en ensembles samenspelen en werd mijn muzikale horizon flink verbreed.
Ik heb nog steeds een fijne lespraktijk in het westen van het land, waar ik ben blijven hangen na mijn studie. Tot 2011, toen wij de overstap maakten naar Brummen. Sinds de zomer van 2021 wonen wij in Vierakker.
Ik heb erg veel plezier in het lesgeven. En blijkbaar komt het plezier van 2 kanten, want de meeste leerlingen blijven mij heel lang trouw.
Het maakt me daarbij niet uit op wat voor niveau de leerling speelt. Ik heb leerlingen gehad met een verstandelijke beperking en leerlingen die zo naar het conservatorium zouden kunnen. Leeftijd speelt ook geen rol. Ik geef (uiteraard) les aan kinderen, maar ook aan mensen die na hun pensioen toch nog willen beginnen met orgel- of klavecimbelspelen.
Het is mijn doel de leerlingen binnen de grenzen van hun mogelijkheden naar een zo hoog mogelijk niveau te tillen. Iedere nieuwe ontwikkeling, hoe klein ook, geeft mij daarbij veel plezier (en de leerling natuurlijk ook).
Als je geïnteresseerd bent in mijn instrumenten en mijn manier van werken neem dan vooral contact met mij op.
Voor meer informatie en een overzicht van mijn andere muzikale activiteiten kun je ook op mijn website terecht: www.joopvangoozen.nl