top of page
P7205399-3.jpg

Gerdien Romeijn - docent dwarsfluit

 

Gegevens

gerdien.romeijn@gmail.com

06 49847799

www.fluithof-zutphen.nl

​

Leslocatie

Zutphen

 

Informatie over het instrument

De dwarsfluit is een heel bijzonder instrument. Als enige van alle blaasinstrumenten bespeel je hem 'dwars', dus je houdt hem opzij van je, in plaats van recht voor je uit. En het is ook het enige blaasinstrument waarbij je het geluid alleen maar met je eigen lippen en je lucht maakt, zonder hulp van een rietje of iets dergelijks. Dat maakt de klank ook zo speciaal, want iedereen haalt op die manier een heel eigen geluid uit zijn dwarsfluit! 

 

De klank van de dwarsfluit wordt vaak warm en liefelijk genoemd, maar ook kan een fluit echt stralen boven een orkest uit, of mooi zilverig klinken in een klein ensemble of met een pianobegeleiding. Je hoort het al, een dwarsfluit is een echt samenspel-instrument. Hij past in allerlei orkesten, bands en ensembles. 

Als je een jaar op les zit kun je al meedoen met zo'n samenspelgroep. 

 

Het materiaal van de dwarsfluit is meestal zilver of een mengsel van metalen met zilver. Maar er zijn ook houten dwarsfluiten, en hele dure van goud...

Als je begint kun je een fluit huren, meestal is dat een verzilverde fluit. Voor kinderen die nog niet zo groot zijn zijn er speciale fluiten op kindermaat. 

 

In het begin ga je vooral oefenen om een mooi geluid uit de fluit te krijgen. Ik help je om de fluit op een handige manier aan je mond te zetten en ik leer je hoe je op je fluit moet blazen. Daarna gaan we je vingers op de goede klepjes zetten zodat je verschillende tonen kunt spelen.... en al gauw speel je je eerste liedjes!  

Als je thuis iedere dag een poosje oefent wordt het steeds leuker en makkelijker.

 

Wil je eens kijken of de dwarsfluit iets voor jou is? Ik geef je graag een gratis proefles, je kunt me mailen: gerdien.romeijn@gmail.com of bellen; 06 49847799  

 

Informatie over docent

Als klein meisje begon ik met... pianoles! Dat vond ik echt heel leuk (en nog steeds!) maar toen ik op mijn 14e een keer de dwarsfluit hoorde, was ik op slag verliefd. Ik moest wel een beetje zeuren om op dwarsfluit-les te mogen, maar uiteindelijk gingen mijn ouders overstag (mijn muzikale opa gaf wel de doorslag): er kwam een dwarsfluit, en ik mocht op les!  Ik had meteen het geluk een geweldige fluitjuf te treffen, zij was heel aardig, legde alles goed uit en ze speelde zelf ook prachtig. Na een paar jaar les ging ik haar alweer verlaten, want ik had auditie gedaan voor het conservatorium waar ik tot mijn stomme verbazing was aangenomen. Daar heb ik vele jaren gestudeerd bij verschillende docenten en ook na mijn studie ben ik geregeld les blijven nemen, omdat ik vind dat je nooit uitgeleerd bent...

Al tijdens mijn studie speelde ik graag en veel samen in allerlei groepjes waarmee we vaak optraden, en ik speelde ook geregeld bij het Gelders Orkest. 

Ook gaf ik toen al les, in Zutphen ben ik al tijdens mijn studie als fluitdocente bij de Muzehof aangenomen. Dat het mij daar goed beviel hoef ik niet uit te leggen, want ik werk er nog steeds! 

Ik vind lesgeven een prachtig vak, je liefde voor de muziek en voor je instrument delen en doorgeven is toch het mooiste wat je kunt bedenken. 

Daarnaast heb ik een opleiding traverso (barok-fluit) gevolgd, en speel nu in een orkest wat gespecialiseerd is in het uitvoeren van barok-muziek op instrumenten uit die tijd. Ook daar geniet ik erg van. 

Tenslotte vind ik het ook erg leuk om allerlei samenspel-projecten en concerten te organiseren voor de leerlingen van het Muzecollectief. Omdat ik zelf zo van samenspelen houd, vermoed ik...

​

bottom of page